Литературата, която се рее отстрани

01.06.2009 at 12:19 pm 7 коментара

Ето информация, поместена в последния брой на „Уикенд“ (22, 30.V.-5.VІ.2009):

Цветана Манева си взе автограф от Нона Йотова

Цветана Манева си взе автограф от Нона Йотова на премиерата на първата поетична книга на Богомил-Боневата съпруга „Ще потъна в очите ти“. На представянето на творбата в Сатиричния театър присъстваха още Искра Ангелова, Илияна Йотова, кметът на Каварна Цонко Цонев, олигархът Георги Гергов, който е кум на Нона. Естествено, в публиката бе и мъжът на пеещата актриса, който сега е шеф на Пловдивския панаир.

Отстрани е поместена снимка на двете от заглавието, придружена с надпис: „Цветана Манева се оказа голяма фенка на Нона“. До този кратък материал пък фигурира друг, който ни осведомява, че дъщерята на Ивайла Бакалова и Румен Вълка вече можела да чете, макар че тръгвала на училище едва наесен. „Сигурно ще бъде отличничка, прогнозира гордата майка.“

Пред нас е налице един обикновен салон. Само толкова, нищо страшно за Литературата. Не е амбициозен вън от собствения си затворен кръг. Но точно защото е някак щастлив и самодостатъчен вътре в себе си, той е и откровен малко над обичайното, поради което хвърля лъч светлина върху един от начините за конструиране на литературни ценности у нас.

Тук литературата фактически е най-маловажният елемент в сплавта. Тя е само маята, която държи спойката им. Двата материала конструират в своята заедност една идилична, напълно завършена хармония между писател, читател и спонсори; ето, съпругата на Богомил Бонев е написала стихове, които утре дъщерята на Румен Вълка ще чете. От заглавието на томчето е ясно и кой е възпетият. Ето ти завършен канон. Оптимизирана е максимално комуникацията между изящното слово и финансовите му източници (да не говорим за партийната връзка, която наднича от задния план на картината). Те не само го подпомагат, но вече направо го произвеждат. Културата вън от тях не е нужна, ако въобще съществува. Каквото те кажат, то е нужното.

Ето как простотията у нас се възпроизвежда. На парчета и зони, но навсякъде. Защо се чудим, че няма пари за култура? Обществото ни се състои от малки затворени сектори и всеки от тях, на принципа на натуралното стопанство, си произвежда всичкото или поне се задоволява с наличното. България още не е урбанизирана манталитетно. Тя е село от дворове, залостени в себе си и настръхнали един към друг.  Само партиите правят обединения от дворове – и затова правят с нас каквото си поискат.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , .

Скандалът „Аскеер“ В театъра животът продължава

7 коментара Add your own

 • 1. bogpan  |  01.06.2009 в 7:37 pm

  Да, така е. Това е и състоянието на пазара в България. Фрагментарен. С изкривени пропорции. Ако нещо се променя, то става много бавно, а в съзнанието тези промени са още по-бавни. Чудно ми е, обаче Нона поне дали е написала нещо повече от средната стандартна поезия? Или този въпрос е съвсем извън този материал.
  Впрочем аз лично не виждам близко решение.

  Отговор
  • 2. bogpan  |  02.06.2009 в 1:19 pm

   Пропуснах да Ви поздравя за новия блог, в който съм сигурен, че ще има интересни материали.

   Отговор
   • 3. Владимир Трендафилов  |  06.06.2009 в 7:45 am

    Благодаря ви.

 • 4. lyd  |  02.06.2009 в 9:51 am

  Радвам се, че сте си направили блог 🙂 Ще го следя. Не съм Ви забравила: http://lydblog.wordpress.com/2007/07/23/vladimir-trendafilov/

  Отговор
  • 5. Владимир Трендафилов  |  02.06.2009 в 12:28 pm

   Здравей, Лидия, и благодаря! Ще поддържаме връзка.

   Отговор
 • 6. Красимира  |  07.06.2009 в 12:39 am

  не подозирах, че имаш блог:) интересно, много интересно

  Отговор
  • 7. Владимир Трендафилов  |  07.06.2009 в 4:07 am

   Здравей, Красимира! И аз доскоро не подозирах, но напоследък нямам съмнения.

   Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed%d блогъра харесват това: