На сутринта след изборите

06.07.2009 at 9:53 am 11 коментара

Както и да си го мисля, вчера беше голям ден. За пръв път виждам българското общество да постигне такъв забележителен консенсус в един граждански вот. Повтарям, граждански. А не партиен. „Герб“ победиха не заради способността на партийната им централа да култивира масов фанатизъм, а защото успяха да съсредоточат в себе си надеждите на обществото за промяна към по-добро, за повече справедливост, за зачитане на законите и нетърпимост към корупцията. Изведнъж вчерашната дата израсна пред очите ни като рожденият ден на българското гражданско общество. То гласува преобладаващо не за пристрастията си, не за частните си истини, желания и амбиции, а за споделени ценности. С една дума, роди се! Дано да оцелее и да порасне!

Кои загубиха в тазгодишните избори? Това ясно. По-интересен е въпросът, кое загуби? Загуби играта без правила. Загуби откровената лъжа, която високомерно хвърляше прах в очите на част от хората. А с друга част от хората същата тази лъжа полугласно се опитваше да се спазари.

Честно казано, въпреки разочарованието си през 2005 г., когато БСП взеха кормилото на страната, не съм мислил ни за момент, че те ще си позволят такова гадно управление в следващите четири години. Преядоха с власт. Всички важни институции бяха техни, както и огромната част от по-маловажните. Вместо да използват тази власт за общото благо, каквото е предназначението на властта в днешно демократично време, те я приватизираха за частно ползване от съпартийци и съмишленици. Сътвориха корупция, равна само на собствените им амбиции за лично и колективно облагодетелстване. Провалиха шансовете ни за бързо икономическо скачване с останалите членки на Евросъюза в самото навечерие на глобалната криза. В сферата на културата и изкуството започнаха да си раздават ордени и медали почти само помежду си.

Това преяждане с власт беше много глупаво. Те го постигнаха, защото го искаха. Но именно това показва колко са изостанали манталитетно и информативно, и от какъв недостиг на интелект страдат кадрите им. При демокрация никой няма интерес да държи цялата власт, защото, каквато и гафова ситуация да се случи, все той ще е отговорен. Няма кой друг. Елементарна логика, но явно непостижима за ума на някои.

Аз наистина мисля, че при тях интелектът е кът. Те не са нормална партия, а кланова. При тях най-голямо значение има кой от какъв комунистически род е, след това е важна лоялността му към партията и едва накрая, ако другото е налице, може да бъде отчетено какви качества има. Това означава, че те сами задръстват пътя на вътрешното си обновление и развитие. Да оставим настрана факта, че тая тяхна аристокрация се състои главно от селски родове, в които дядото е бил партизанин преди 1944 г. или пък прадядото е участвал в Септемврийското въстание от 1923 г. Това са произвели те – една охранена селска аристокрация. Но основният дефект е, че при тях младите попълнения не могат да направят кариера на база на инициатива и способности, а само на база на някакъв си произход.

Един друг техен дефект е също така страшен. Тия хора не могат да печелят пари. Ако можеха, щяхме да сме значително по-добре икономически, въпреки кражбите. А те са некадърници в бизнеса. Свикнали са само да точат пари от държавата. За тях думата „бизнес“ не означава дейност в ситуация на свободен пазар. Означава някаква форма на партиен слугинаж с резултантни икономически привилегии.

Това е една ужасно изостанала партия, не преживяла остатъците от феодализма в манталитета си. В нея са заложени жаждите на предците им селяни и тук-таме работници, които са гледали луксозните витрини и скъпо облечените минувачи по улиците и са им текли лигите от мераци по консумация. После са се опитали да си изградят свое подобие на аристократичен рай. Обаче в други условия, и това им е грешката при изчисленията.

Толкова се самозабравиха „комунистите“, особено след корупционните гафове спрямо Брюксел, че започнаха да ни лъжат по медиите директно в лицето. Ние виждаме застой по всички етажи на обществото, те ни разправят за огромни успехи и благоденствие. Ние виждаме корупция и феодализъм, те ни разправят за честност и почтеност. И нещо повече. Купиха основните масмедии и ги накараха да ни досаждат с цялата тази пропагандна помия. Канал 1 на БНТ се превърна в предизборен щаб на Сергей Станишев и пиар-трибуна на президента Първанов. Другите тв програми с национално покритие не бяха рязко по-различни. Вестниците отделно. През последните няколко години в. „Труд“ системно служи на президента и потупва благосклонно по рамото Ахмед Доган. В. „24 часа“ прави службашки движения в близка сфера, с малко по-изявени симпатии към СДС и ДСБ, без да изключваме споменатите досега. В. „Класа“, „Поглед“, „Монитор“ и „Уикенд“ „почервеняха“ буквално пред очите ни и в резултат на това гражданските им послания се свиха до пълно изчезване. Подобно развитие изживяха „Телеграф“ и „Политика“. Изобщо, пътят на милионите на Ирена Кръстева и някои нейни съребреници беше път и на видима политико-партийна преориентация на медийното пространство.

Това пак беше гаф. Медиите започнаха да повтарят все едни и същи работи, поради което, вместо да манипулират успешно публиката, влиянието им се стесни до минимум – да не кажа „до нула“. Хората просто престанаха да им вярват. Това купените медии, а и купувачите им, май не го разбраха. Те не усетиха съпротива срещу пропагандата си, но го изтълкуваха като успех, сякаш са си свършили тарикатската работа безукорно и са пратили народа да лапа мухи в девета глуха. Много лошо е да подценяваш народа. Обикновено след това съжаляваш горко, но вече е късно.

Оставям най-важното обобщение за най-накрая. В тия избори българинът показа, че иска да живее в един почтен свят, където се спазват законите, а не в една феодална провинция, където всичко зависи от това, кого познаваш и кому служиш или се подмазваш. Казано с други думи, българинът вече преобладаващо е гражданин. Българинът предпочита да живее не в света на устната договорка, а в света на писмения регламент – законите, конституцията. Това, че досегашните управници се оказаха манталитетно изостанали спрямо масовото население, се обърна в крайна сметка срещу тях самите.

Entry filed under: Uncategorized. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Опити за евролитература Мъката да живееш заедно

11 коментара Add your own

 • 1. shro  |  07.07.2009 в 7:01 am

  Амин.

  Отговор
 • 2. Erasmus  |  07.07.2009 в 8:18 am

  Абсолютно вярно! Сергей Станишев в нощта на истината каза, че собственото им изобретение – полумажоритарните избори – не сработили като мажоритарни. Хората били избрали само нови лица, които не познават, а не известните и утвърдените, които партиите им предложили. Ами точно това е отговорът на загадката! Ние сме толкова погнусени от тези „известни и утвърдени“ лица, че предпочитаме да ги сменим с който и да е нов човек, само и само да не е забъркан. Това е ключът: ДА НЕ Е ЗАБЪРКАН. Забърка ли се някой, ще стане като тях. И ще го пратим при тях.

  Отговор
  • 3. Владимир Трендафилов  |  07.07.2009 в 2:56 pm

   Напълно съм съгласен. „Известни, утвърдени и осрани“ не означава „известни, утвърдени и избираеми“. Поне за нормалните хора.

   Отговор
   • 4. Erasmus  |  07.07.2009 в 7:00 pm

    Така, така! Новото правителство още не е съставено и президентът и ДПС-то почнаха да предупреждават да не се изпадало в „реваншизъм“. Какъв реваншизъм бе, хора? Реваншизмът е агресивно възвръщане на изгубен статут. Тройната коалиция прилапа каквото можа, а сега, когато трябва да го изплюе, новите хора в политиката й се привиждат като реваншисти. Справедливостта не е реванш, а единственият шанс да се почне начисто.

 • 5. mixa  |  09.07.2009 в 2:40 am

  Всеки който е нарушавал или би нарушил закона, трябва да отговаря за това“ (c) бъдещият премиер.

  Отговор
  • 6. Владимир Трендафилов  |  09.07.2009 в 5:16 am

   Гледай обаче как сега ще започнат да пречат на новите.

   Отговор
 • 7. mixa  |  09.07.2009 в 5:22 pm

  новите… кои O_O

  Отговор
  • 8. Владимир Трендафилов  |  09.07.2009 в 5:41 pm

   Не знам, нали няма гласувано правителство. Обаче откъм БСП и ДПС ще има много скрита съпротива с всички средства. Така си мисля.

   Отговор
   • 9. mixa  |  10.07.2009 в 4:06 am

    а,

 • 10. mixa  |  10.07.2009 в 4:07 am

  да. но мисля, че няма връщане. поне това не

  Отговор
 • 11. Elena Stoichkova  |  12.07.2009 в 12:32 pm

  Искрено се надявам да сте прав г-н Трендафилов!
  В противен случай ще излезе, че сте един от малкото идеалисти (за което поздравления, въпреки че такава позиция вероятно носи повече неприятности).
  Изглежда че на тези избори българите гласуваха с надеждата за промяна и с увереността, че промяна е възможна. Дали, обаче, тази надежда не се корени в разочарованието от всички управлявали до сега, от всички дългоноси дървени кукли с интелект на костилка от праскова, родно производство и внос. Хората, които пожелаха промяна, дали реално имаха алтернатива. Аз се сещам за две провалили се партии, за една малко известна скоро създадена партия, за една по-крайна националистическа партия и куп никому неизвестни партии. Друг фактор, който допринесе за това хората да гласуват, е страхът и желанието да се спре „доганизацията на България“.
  При това една партия, която обещава умерено, не е натрупала негативи от слабо управление, предлага нови лица, заявява, че няма да се коалира с ДПС, има симпатичен и разговорлив лидер от типа мачо гай не е ли най-естественият избор.

  Отговор

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed



%d блогъра харесват това: